субота, 14. март 2009.

Marmelada od narandzi

Kako sam nedavno dobila izuzetno veeliku kolicinu narandzi,koje smo jedno vreme "kao manijaci" tamanili,tako su i one pocele vremenom da se kvare i bilo je krajnje vreme nesto pripremiti od njih.
Na mojoj omiljenoj gastronomskoj stranici sam nasla ovaj recept od Magdalene.
Kako u njega ide kombinacija limuna i narandze,a ja limun nisam imala,bilo je vece a bas sam cvrsto resila da marmeladu napravim veceras,odlucila sam se za marmeladu od 100% narandzi.
Znaci,potrebno vam je:
1kg narandzi
700g secera
1 Dr.Oetker dzem fix
cimet po ukusu.

Najtezi i najzahtevniji deo mi je bila sama priprema.
Prvo, narandze sam malom kuhinjskom cetkicom,pod mlazom vode cetkala,prala i brisala.
Zatim sam ih oljustila,potrebno je skinuti i belu opnu sa svake kriske,sto je i te kako dugo trajalo,jer su mi kriske bile manje.
Zatim kriske iseci na kocke,a koricu iseci na tanke,tanke stapice,
Kada ste zavrsili pripremu,u veci ud9obicno svi imamo psudu za kuvanje marmelade),staviti narandze i secer,kuvati dok ne provri i jos oko 20-tak minuta.
Teglice u koje ce te sipati marmeladu malo zagrejte.
Ja sam imala tri srednje teglice.
Iako nisam stavljala limun-a mozda bi ta kombinacija bila jos aromaticnija i bolja,marmelada je vise nego savrsena!