недеља, 01. новембар 2009.

FBIRukavice :Jastuk Torta

Ovaj mesec pod FBIRukavice istragom je blog Gastronomska Zbrka by Urbana Stonoga,food blog igrici koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes.

Kako smo joč u oktobru jednoglasno odlučili da se ovaj blog istrazuje tokom novembra,već tada sam se odlučila za ovu tortu,koju sam pripremila suprugu za rodjus,posto on obozava voćne poslastice.

Ovo je originalni recept,ja sam napravila par izmena .

Potrebno je za patišpanj:

8 jaja

8 kašoka šećera

8 kašika brašna

Priprema:

Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg,dodati šećer,miksati da se šećer umuti,zatim dodati šumanca,pa bračno.Sve lepo izmiksati.Izliti u pleh i peći koru na 200C oko 20-tak minuta.

kada se patišpanj ohladi trebalo bi ga iseći na trake od 1cm,sto ja nisam uradila,jer sam imala bojazan da ako isečem trake,da će mi se fil izlivati iz torte i da neću moći da lepo isečem parče.

500g višanja,

sok od višanja

Koru sam prelila sa sokom od višanja koji mi je ostao kada sam odstranila koštice iz višanja i ostavila ih da se cede.

Za krem:

250g putera

1l mleka

3 kesice pudinga od vanile

šećera oko 10 tak kašika.

pola kg banana.

Iz ovog dela sam izbacila jaja.

Priprema:

Skuvati 2/3 mleka,a ostatak pripremiti sa pudingom i šećerom.

Kada mleko prokuva umutiti smesu sa pudingom,te skuvati čvrst puding.Ostaviti ga da se ohladi.

Puter dobro izraditi mikserom te dodavati kašiku po kašiku smese od pudinga.Svo vreme miksajući,dok ne utrošite svu smesu.

Filovanje same torte:

Na koru,prethodno poprskanu sokom od višanja,u tankom sloju sam nanela krem od pudinga,te poredjala višnje.

Potom sam krem podelila na pola,jednom polovinom sam prekrila tortu.

Narezati banane na krugove te poredjati ravnomerno po torti,a zatim prekriti ostatkom,tačnije drugom polovinom krema.

Ulupati šlag ili slatku pavlaku te prekriti tortu i dekorisati je po zelji.