среда, 18. август 2010.

Rosemary Focaccia/Fokača sa ruzmarinom

Već nekoliko puta sam na raznim blogovima zapazila fokaču sa ruzmarinom.

Svežim ruzmarinom.

Zato mi je toliko dugo trebalo da "prelomim" pa da je napravim.

Koristim ruzmarin,kao začin,ali suv-osušen,i to uglavnom kada pečem meso,najviše kada špikujem zeca...:)

Sada sam uzbrala 2-3 grančice svešeg ruzmarina,sa balkona....

A treba vam i još:

300g brašna

15g kvasca ili pola kocke

2 kašikice soli

1 kašikica šećera

2dcl mlake vode

1dcl maslinovvog ulja

Za odgore:

maslinovo ulje,krupna morska so

Kvasac rastopite sa malo mlačne vode,i šećerom.Ostavite da "zapeni".

Brašno prosejte,operite grančicu ruzmarina,pa je "izmrvite.

Dodajte so,kvasac,ulje i vodu.

Zamesite testo.

Neka odstoji bar 1h.

Od Branke sa bloga Dvi ribe dva kumpira sam naučila da fokaču ne "premešam" sto puta,već lagano rukama rastegnem u oblik kakav zelim.

Stavim u tepsiju.

Napravim rupice sa drugim krajem varjače.

Premazem maslinovim uljem....

pospem ruzmarinom

pospem krupnu morsku so...

Pečem dok ne porumeni...

Kakav divan miris...